Agricultura de precizie și ecologică cu ajutorul dronelor agricole. Monitorizați câmpurile de la înalțimea de zbor a unei păsări. Cu doar 5-7 survolări pe an puteți evita deplasările inutile pe teren și colecta date despre culturile de pe teren.

Utilizarea Dronelor în Agricultură

Utilizarea dronelor în agricultura de precizie și ecologică, și în administrarea terenurilor agricole, a crescut rapid în ultimii ani. Dronele agricole în Moldova au devenit un instrument revoluționar pentru obținerea datelor despre dezvoltarea culturilor și pentru stimularea randamentelor și maximizarea producției. Dronele agricole au avantajul unic de a furniza rapid date detaliate despre starea terenurilor agricole. Într-un singur zbor pot fi scanate sute de hectare, la un cost mic.
Soft-urile de fotogrammetrie transformă datele obținute în ortofotoplanuri și modele 3D, și creează o reprezentare digitală tridimensională a stării unui câmp. Când se obțin date multispectrale, algoritmi precum Indecele de vegetație cu diferențe normalizate (NDVI) pot fi applicate în luarea unor decizii în monitorizarea creșterii și examinarea sănătății culturilor.
Dronele profesionale în agricultură pot fi echipate cu diferiți senzori, cum ar fi module optice, multispectrale sau termice, care sunt utilizate pentru o serie de aplicații în gestionarea terenurilor agricole.

Imagini Optice

Ortofotoplanuri și modele 3D

Măsurări topografice

Numărarea plantelor / densitatea plantelor

Structura terenurilor / infrastructură

Proiecte de drenaj

Imagini Multispectrale

Indicele de vegetație cu diferențe normalizate  (NDVI)

Starea culturilor

Monitorizarea creșterii

Detectarea bolilor și dăunătorilor

Impactul tratamentelor chimice / biologice

Imagini Termice

Starea culturilor

Detectarea temperaturii apei

Identificarea sursei de apă

Detectarea animalelor

Supraveghere și securitate

Ce este NDVI?

NDVI reprezintă indicele de vegetație cu diferențe normalizate. Când este utilizat cu senzori de drone și agricultură, NDVI este indicatorul clasic al sănătății plantelor.

O explicație tehnică este … plantele verzi vii absorb radiația solară pe care o folosesc ca sursă de energie în procesul de fotosinteză. Celulele de frunze emit mai multe radiații solare în spectrul infraroșu aproapiat decât în regiunea spectrală vizibilă. Prin urmare, plantele verzi vii apar relativ strălucitoare în infraroșu aproapiat. Pigmentul din frunzele plantelor, clorofila, absoarbe puternic lumina vizibilă (de la 0,4 la 0,7 µm) pentru utilizare în fotosinteză. Structura celulară a frunzelor, pe de altă parte, reflectă puternic lumina infraroșu aproapiat (de la 0,7 la 1,1 um). Cu cât o plantă are mai multe frunze, cu atât lungimile de undă ale luminii sunt afectate, respectiv. NDVI este calculat după aceste măsurători individuale după cum urmează:

{mbox{NDVI}}={frac {({mbox{NIR}}-{mbox{VIS}})}{({mbox{NIR}}+{mbox{VIS}})}}

unde VIS și NIR reprezintă măsurătorile reflectanței spectrale obținute în regiunile vizibile (roșu) și în infraroșu aproapiat. Senzorii dronei care folosesc RGB normal împreună cu senzori infraroșu sau multispectrali care captează lumină în intervalul 600 – 800 nm vor fi cei mai eficienți în furnizarea datelor pentru NDVI. Odată prelucrat, un fermier poate analiza imagini NDVI pentru o serie de indicatori privind starea culturii, vigoarea plantelor sau boala. În special, un agronom poate analiza zonele contrastante de vigoare a plantelor și va putea să acopere suprafețe mari inaccesibile de teren pentru analiză.

Utilizarea dronelor de pulverizare

Dronele agricole de pulverizare pot ajuta producătorii în aplicarea agriculturii de precizie, cum ar fi pulverizarea și protecția plantelor. Atașat cu camere și senzori, poate monitoriza bine starea culturilor, irigarea și starea îngrășămintelor în timp real. 

Drona de pulverizare în agricultură poate înlocui pulverizarea tradițională a pesticidelor și  îngrășămintelor, iar viteza este de 40 de ori mai mare decât pulverizarea manuală. Acesta va economisi până la 95% apă și până la 40% pesticid sau îngrășământ. Acestea asigură o protecție a plantelor precisă, o planificare eficientă a operațiunilor și gestionarea zborurilor în timp real.

Caracteristici importante

Dronele agricole pot susține bine agricultura de precizie, protecția plantelor, precum și monitorizarea în procesul de creștere.

Comod

Drona este pliabilă și comodă pentru transport

Precizie

Zbor și stropire a culturilor full sau semi automatic

Stabil și sigur

Rezistență la vânt, ploaie, praf și interferențe