NDVI reprezintă indicele de vegetație cu diferențe normalizate. Când este utilizat cu senzori de drone și agricultură, NDVI este indicatorul clasic al sănătății plantelor.
O explicație tehnică este … plantele verzi vii absorb radiația solară pe care o folosesc ca sursă de energie în procesul de fotosinteză. Celulele de frunze emit mai multe radiații solare în spectrul infraroșu aproapiat decât în regiunea spectrală vizibilă. Prin urmare, plantele verzi vii apar relativ strălucitoare în infraroșu aproapiat. Pigmentul din frunzele plantelor, clorofila, absoarbe puternic lumina vizibilă (de la 0,4 la 0,7 µm) pentru utilizare în fotosinteză. Structura celulară a frunzelor, pe de altă parte, reflectă puternic lumina infraroșu aproapiat (de la 0,7 la 1,1 um). Cu cât o plantă are mai multe frunze, cu atât lungimile de undă ale luminii sunt afectate, respectiv. NDVI este calculat după aceste măsurători individuale după cum urmează:
unde VIS și NIR reprezintă măsurătorile reflectanței spectrale obținute în regiunile vizibile (roșu) și în infraroșu aproapiat. Senzorii dronei care folosesc RGB normal împreună cu senzori infraroșu sau multispectrali care captează lumină în intervalul 600 – 800 nm vor fi cei mai eficienți în furnizarea datelor pentru NDVI. Odată prelucrat, un fermier poate analiza imagini NDVI pentru o serie de indicatori privind starea culturii, vigoarea plantelor sau boala. În special, un agronom poate analiza zonele contrastante de vigoare a plantelor și va putea să acopere suprafețe mari inaccesibile de teren pentru analiză.